Ιατρείo: Κηφισιάς - Δείτε την διεύθυνση εδώ! Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 808 1928

ΚΑΘ’ ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ

Καθ έξιν αποβολές
Με τον όρο καθ’εξίν αποβολές αποκαλούμε τις επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές τριών ή περισσότερων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Διαχωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς και η συχνότητα τους κυμαίνεται 1-3% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Γενετικα Αιτια

Οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες μπορεί να αποτελούν αίτια των καθ’εξιν αποβολών. Άλλωστε το 50-60% περίπου των αποβολών του ά τριμήνου οφείλονται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Ανατομικα αιτια

Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (π.χ δίκερος, δίδελφη μήτρα, μήτρα με διάφραγμα κλπ). Ινομυώματα μήτρας, πολύποδες, ενδομητρικές συμφύσεις.

Λοιμωδη Αιτια

Για παράδειγμα κάποιου είδους βακτήριο, ιός ή παράσιτο που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό και προκαλεί φλεγμονή του ενδομητίου ή επιμόλυνση του εμβρύου ή του πλακούντα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι λοιμώξεις από χλαμύδια και μυκοπλάσματα.

Ανοσολογικα Αιτια

Ορμονικα Αιτια

Θρομβοφιλια

Γυναίκες με επηρεασμένους θρομβοφιλικούς παράγοντες (π.χ παράγοντας Leiden, προθρομβίνη G420210Α κλπ) μπορεί να εμφανίσουν καθ’εξίν αποβολές.

αγνωστα αιτια

Ένας μεγάλος αριθμός καθ’εξίν αποβολών, παραμένει με αδιευκρίνιστα αίτια. Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι που ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενες αποβολές, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και ιατρικής παρακολούθησης, ενώ το ιατρικό πλάνο που θα πρέπει να ακολουθήσει να είναι σαφές και ολοκληρωμένο.

Σε γενικές γραμμές, το πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Το βέβαιο είναι ότι στις μέρες μας ευτυχώς τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας ως ιατροί είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αντιμετωπίζουμε και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Το ζευγάρι με επαναλαμβανόμενες αποβολές, χρειάζεται σεβασμό στην ευαίσθητη ψυχολογία του και στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

 
 

Back to top