Ιατρείo: Κηφισιάς - Δείτε την διεύθυνση εδώ! Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 808 1928

Ινομυώματα

ινομυώματα αντιμετώπιση
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους της μήτρας και είναι η πιο συχνή ανωμαλία της μήτρας της γυναίκας. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά (οπότε μιλάμε για πυρήνες ινομυωμάτων) εώς και μερικά εκατοστά (ακόμη και 15 cm).
Τα ινομυώματα είναι ορμονοεξαρτώμενα μορφώματα και για την εμφάνιση τους παίζουν ρόλο εκτός των ορμονών, και οι κληρονομικοί παράγοντες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ινομυώματα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, ιδίως εάν είναι μικρού μεγέθους. Ορισμένες φορές, όμως, προκαλούν συμπτώματα όπως : αιμορραγίες, πιεστικά φαινόμενα στον κοιλιακό χώρο (εξ’αιτίας μεγάλου μεγέθους), πόνο και αίσθημα βάρους, υπογονιμότητα. Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση, το υπερηχογράφημα, την αξονική και μαγνητική τομογραφία.
Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων μπορεί να είναι ανάλογα με την περίπτωση συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει συχνό υπερηχογραφικό έλεγχο τους και κάποιες φορές τη χορήγηση φαρμάκων που παύουν για ένα χρονικό διάστημα την περίοδο και έτσι μπλοκάρουν και την αύξηση του μεγέθους των ινομυωμάτων. Συνήθως αυτή η πρακτική ακολουθείται σε γυναίκες που βρίσκονται σε κλιμακτήριο. Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων έγκειται στη χειρουργική τους αφαίρεση είτε ενδοσκοπικά (λαπαροσκόπηση-υστεροσκόπηση) είτε με λαπαροτομία (ανοικτό κοιλιακό χειρουργείο).
 
 
Back to top