Ιατρεία: Κηφισιά & Ανάβυσσος - Δείτε τις διευθύνσεις εδώ! Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 808 1928

HPV (Human Papilloma Virus)

Αντιμετώπιση hpv
O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus), είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος προσβάλλει το γεννητικό σύστημα τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άντρες. Συγκεκριμένα, από τα 100 περίπου στελέχη του ιού περίπου τα 40 προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Από αυτά τα στελέχη κάποια λέγονται χαμηλού κινδύνου και κάποια υψηλού κινδύνου. Το χαμηλού κινδύνου στελέχη (συνήθως HPV-6 και HPV-11) προκαλούν συνήθως τα οξυτενή κονδυλώματα. Τα υψηλού κινδύνου στελέχη (16, 18, 31 κτλ) μπορεί να προκαλέσουν προκαρκινικές ή και καρκινικές καταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι ο καρκίνος του τράχηλου έχει ιογενή αίτια (τον HPV). Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει όποια γυναίκα έχει HPV θα πάθει καρκίνο! Αντιθέτως οι περισσότερες κοπέλες που προσβάλλονται από τον ιό τον καταπολεμούν αυτόματα μόνες τους.

hpv – Πως μεταδιδεται:

Με την σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη (μετάδοση από δερματική επαφή των γεννητικών οργάνων). Επίσης μεταδίδεται στο στοματοφάρυγγα μέσω στοματικού έρωτα.

hpv – Πως Θεραπευεται:

Ο HPV είναι ένας ιός. Συνεπώς δεν υπάρχει θεραπεία. Αυτό που “θεραπεύουμε” είναι οι βλάβες που προκαλεί. Όταν πρόκειται για οξύτενή κονδυλώματα, προβαίνουμε είτε σε φαρμακευτική ανιτμετώπιση (αλοιφές, ειδικά διαλύματα) είτε σε καυτηριασμό των βλαβών.

Το τεστ Παπ είναι ο οδηγός μας στην αντιμετώπιση του HPV. Όταν αυτός εμφανίζεται στο τεστ, προχωράμε σε κολποσκοπικό έλεγχο. Όταν η βλάβη από τον HPV είναι χαμηλού βαθμού (απλή HPV λοίμωξη – HPV CIN I) δεν γινόμαστε παρεμβατικοί. Ακολουθούμε όμως συχνό πρωτόκολλο παρακολούθησης με συχνότερα τεστ Παπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις που επιμένει και στο 2ο τεστ Παπ, προχωράμε στη λήψη βιοψιών του τραχήλου και τυποποίηση του ιού. Εάν οι βιοψίες του τραχήλου ή το τεστ Παπ μας δείξουν μέτριου ή υψηλού βαθμού βλάβη (HPV CIN II- III) η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική εξαίρεση της βλάβης – κωνοειδής εκτομή με laser ή loop.

Ο HPV είναι ένας πάρα πολύ συχνός ιός. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θεωρείται ότι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα μολυνθούν από τον ιό.

hpv – Συμπτωματα:

Ο HPV δεν έχει πάντοτε συμπτώματα. Επιπλέον, δεν μπορούμε ποτέ να προσδιορίσουμε με σιγουριά το χρόνο μετάδοσης. Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό για χρόνο και να δώσει συμπτώματα όταν για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε ευάλωτη κατάσταση.

hpv – Προφύλαξη:

Το προφυλακτικό δεν παρέχει 100% προστασία από τον HPV ιό. Όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Οπότε αυτό που συνιστούμε επιπλέον είναι:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΊΣΗΣ:
αντιμετώπιση: ενδομητρίωσης, πολυκιστικών ωοθηκών

 
 

Back to top