Ιατρείo: Κηφισιάς - Δείτε την διεύθυνση εδώ! Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 808 1928

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης
Ο διαβήτης της κύησης είναι διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία. Οι έγκυες υποβάλλονται συχνά σε μέτρηση σακχάρου του αίματος, ξεκινώντας ήδη από τον προγεννητικό εργαστηριακό έλεγχο του α’ τριμήνου. Εφόσον σ’ αυτόν τον έλεγχο, οι τιμές του σακχάρου είναι ικανοποιητικές, διενεργείται στο β’ τρίμηνο πια η λεγόμενη καμπύλη σακχάρου, που αφορά στη μέτρηση του σακχάρου νηστείας και στη μέτρηση αυτού μετά τη χορήγηση πόσιμου διαλύματος γλυκόζης. Οι φυσιολογικές τιμές στην εξέταση αυτή είναι:

Νήστις <110 mg/dl
60 λεπτά μετά τη χορήγηση γλυκόζης <190 mg/dl
120 λεπτά μετά τη χορήγηση γλυκόζης <165 ng/dl
180 λεπτά μετά τη χορήγηση γλυκόζης <145 mg/dl

 
Κάθε γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης. Ορισμένες διατρέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο. Παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν αυξημένο κίνδυνο είναι:

Η αντιμετώπιση της διαβητικής εγκύου έγκειται στη συνεργασία μαιευτήρα και ενδοκρινολόγου με σύσταση ειδικής διατροφής και/ή χορήγηση ενέσιμης ινσουλίνης μαζί φυσικά με τις απαραίτητες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Οι επιπλοκές που είναι δυνατόν να προκληθούν από το διαβήτη στο έμβρυο είναι:

Όσον αφορά στη μητέρα, η ύπαρξη διαβήτη προδιαθέτει επιπλέον για εμφάνιση:

Οι έγκυες που εμφανίζουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Στις μέρες μας, η σύγχρονη μαιευτική και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κυήσεων με διαβήτη, επιτρέπουν στη διαβητική έγκυο να χαρεί την εγκυμοσύνη της και να έχει μια όμορφη εμπειρία τοκετού με επιτυχή έκβαση.

Back to top