Ιατρεία: Κηφισιά & Ανάβυσσος - Δείτε τις διευθύνσεις εδώ! Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 808 1928

ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

φυσικός τοκετός
Ένας τοκετός ονομάζεται φυσικός όταν δεν υπάρχει καμία ιατρική παρέμβαση. Η έναρξη του είναι αυτόματη ( σπάσιμο νερών και/ή έναρξη ρυθμικών συστολών της μήτρας ), η διάρκεια του ανεμπόδιστη –κάθε τοκετός έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης- και η κατάληξη του είναι η γέννηση του νεογνού από τον κόλπο της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού, ο ρόλος του μαιευτήρα και της μαίας έγκειται στην παρακολούθηση της προόδου του τοκετού, στο monitoring των καρδιακών παλμών του εμβρύου, στην συνολική φροντίδα της επίτοκου καθώς και την παροχή υποστήριξης και ενημέρωσης σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Ο τοκετός που γίνεται με φυσικό τρόπο είναι δυνατόν να λάβει χώρα, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κάθε μέλλουσα μητέρα έχει το δικαίωμα μαζί με το σύντροφο της να ενημερωθεί σχετικά με την επιλογή του φυσικού τοκετού. Ορισμένα βασικά στοιχειά είναι τα εξής:

Η εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι τελειόμηνη (μετά τις 36 εβδομάδες) ενώ το έμβρυο θα πρέπει να έχει κεφαλική προβολή και να μην εμφανίζει σημάδια εμβρυικής δυσφορίας. Η μητέρα δεν θα πρέπει να παρουσιάζει κάποιου είδους παθολογίας (προεκλαψία, διαβήτη κλπ) και σε περίπτωση που έχει γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική τομή, θα πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δυο χρόνια, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρήξης της μήτρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχει διάφορα μεταξύ του φυσικού και του φυσιολογικού τοκετού. Φυσιολογικό τοκετό ονομάζουμε τη γέννηση του νεογνού μέσω της κολπικής οδού, κατά τη διάρκεια του οποίου όμως κατά κανόνα λαμβάνουν χωρά ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η πρόκληση ή η επιτάχυνση του τοκετού με ωδινοποιητικά φάρμακα, η τεχνητή ρήξη θυλακίου, η χρήση φαρμάκων και επισκληριδίου αναλγησίας, η χρήση βεντούζας κλπ.

Το σώμα της γυναίκας είναι φτιαγμένο για να κυοφορεί και να γεννά την καινούρια ζωή. Όσο πιο φυσικά και ανεμπόδιστα γίνει αυτό, τόσο καλυτέρα για τη νέα μητέρα και το μωρό της. Στη σύγχρονη εποχή που όλα είναι κατευθυνόμενα, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν πως υπάρχει η επιλογή να γεννήσουν φυσικά και να ζήσουν την συγκλονιστική αυτή εμπειρία με τρόπο μοναδικό .

 
 

Back to top