Ιατρείo: Κηφισιάς - Δείτε την διεύθυνση εδώ! Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 808 1928

ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΓΧΥΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΑΙΔΟΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Περίπου μία στις έξι γυναίκες υποφέρει από ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή. Στις μέρες μας, ευτυχώς υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση τόσο των λειτουργικών όσο και των αισθητικών θεμάτων του κόλπου και του αιδοίου.

Η αιδοιοκολπική ξηρότητα και ατροφία έχει διάφορες αιτίες, με πρώτη την περίοδο της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. Στην εμμηνόπαυση, υπάρχει μειωμένη έκκριση οιστρογόνων, η οποία επηρεάζει τους ινοβλάστες, κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα η περιοχή του κόλπου και του αιδοίου να είναι αφυδατωμένη, ξηρή με αίσθημα καύσου και κνησμού.

Επιπλέον, η ελαστικότητα του περινέου μειώνεται δραματικά και ο μηχανισμός φυσικής λίπανσης της περιοχής παύει να λειτουργεί.

Ως αποτέλεσμα βέβαια, επηρεάζεται και η σεξουαλική ζωή της γυναίκας, η οποία νοιώθει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Η αιδοιοκολπική ξηρότητα αφορά και τον γυναικείο πληθυσμό που λόγω χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων βιώνουν την εν λόγω κατάσταση.

Ακόμη, οι μακροχρόνια θηλάζουσες μητέρες (άνω των έξι μηνών), οι οποίες βρίσκονται στην ουσία σε κατάσταση έλλειψης οιστρογόνων, μπορεί να βιώσουν έντονα την κατάσταση της αιδοιοκολπικής ξηρότητας.

Και βέβαια, υπάρχει και η κατηγορία των γυναικών νεαρής ηλικίας, οι οποίες εξαιτίας κάποιου είδους κακοήθειας –π.χ. καρκίνος μαστού- βρίσκονται σε κατάσταση τεχνητής εμμηνόπαυσης και δεν τους επιτρέπεται η ορμονική θεραπεία.

Μέχρι σήμερα το πρόβλημα της αιδοιοκολπικής ξηρότητας και ατροφίας αντιμετωπιζόταν με διάφορα σκευάσματα -gel, κρέμες τοπικής εφαρμογής–με φτωχό όμως αποτέλεσμα. Η δε ορμονική υποκατάσταση, αποτελεί μια εκλογή που σαφώς δεν μπορεί να αφορά σε όλο το γυναικείο πληθυσμό και έχει πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις.

Τα νέα καινοτόμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος αποτελούν επαναστατική λύση στα λειτουργικά προβλήματα της αιδοιοκολπικής ατροφίας και ξηρότητας, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα στην περιοχή.

Μέσω της έγχυσης υαλουρονικού οξέος αυξάνεται η αγγείωση/ αιμάτωση του κόλπου και του αιδοίου με αποτέλεσμα την αύξηση της ελαστικότητας και της συγκράτησης της υγρασίας στην περιοχή, ενώ δεν έχει παρενέργειες.

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται σε επίπεδο ιατρείου ανώδυνα και αναίμακτα. Οι δραστηριότητες της γυναίκας δεν περιορίζονται ούτε πριν ούτε μετά την έγχυση, ενώ το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και διαρκεί 9-12 μήνες.

Back to top